"Sakurová žranice 2014"

8. března 2014 v 12:53 | Takara |  Z japonské kuchyně
V Japonsku je zvykem vyrábět sezónní pochutiny: nálevy, zmrzliny a cukroví... To všichni vědí...prostě tajemstvím. Ale vždy mě překvapí, na kolik způsobů dokáží Japonci zpracovat jednu jedinou přísadu. Tak v případě sakury: "slaný čaj se sakurou plavoucí na dně" nebo saké ze sakur - alkohol a v něm plavou květy sakury. Vypadá to celkem pěkně, ale co se chuti týče, tak nejsem fanoušek saké a proto chuť saké mě neoslovila, za to vzhled jednoznačně. Džem či marmeláda ze sakur jsou jen dalším z produktů Japonska. Sušenky se sakurou, různé pečivo se sakurovou nápní, krekry se sušenou sakurou, moči se sušenou sakurou, sakurové chipsy, sakurové bonbóny, sakurové já nevím co...Prostě přišel březen a v březnovým symbolem je právě sakura a na tisíc způsobů. Narazila jsem dnes na jeden obchod, ve kterém byl k nalezení široký sortiment produktů ze sakury. Saifu no justu (přišla ke slovu peněženka) a zakoupila jsem od každého jeden balíček...za účelem "blogování"...no a pak sežrání samozřejmě :D

Zde přikládám fota a popis zakoupených vzorečků. Chuť bohužel nezprostředkuju...a vlastně není ani moc důležitá, protože bych chtěla přiblížit fakt, že japonské cukroví, to je lahoda už od oka.

1) Sakura senbei: tahle pochutina je malá slaná sušenka z rýžového těsta a namletou sakurou. Chuť to má jako běžné o senbei...oblíbená svačina nebo snack chcete-li japonských dětí. Chuťově normálka, ale mě se prostě líbí, když chips má nějaký tvar, vypadá to prostě pěkně :)


2) Sakura saku čokoláda (sakura saku znamená květ sakury, nebo kvetoucí sakura...dříve za dob telegramů se na telegram psalo "sakura saku" pokud student prošel zkouškami a byl přijat na školu, znamenalo to "prošel" ) Po ochutnání můžu říct, že šlo o čokoládu v růžové a žluté barvě, čokoláda na Milku nemá ( čokoláda s krávou v Japonsku nemá konkurenci) ale opět pozitivně hodnotím to jak ta čokoška vypadá.


3) sakura ame, tak tady máme co dočinění se sakurovým cukříkem. Očekávám něco nehorázně sladkého...a ano, nebyla jsem zklamaná, jedná se o ztužený cukr s příchutí sakury v růžové barvě se zajímavým tvarováním...ostatně posuďte sami...


4)Sakura saku rasuku...aneb sakurové suchary. Jedná se o suchar typu česnekových, co známe z Čech, ale tenhle suchar má uprostřed sušenou sakuru. Ano, myslíte si správně: ta sakura se jí. Sakura je ke sucharu přilepená růžovou cukrovou směsí. Suchar chutná sladce, ale stejně jako u čísla 3, stačí jednou ochutnat a už bych nemusela mít víc...Ale to, jak ten suchar vypadá s vylisovanou sakurou, to se mi líbí. Mám pocit, že většina jídel v Japonsku se mi na pohled líbí, ale chuť už je horší...


5) Poslední úlovek: sakura okoshi. Tohle má zajímavou konzistenci, která připomíná arašídovou křupku - jen z rýžového těsta. Ale tahle křupka je tvořena malými kuličkami (o přůměru 1-2mm) slepenými růžovým sakurovým cukrem k sobě. Chuť opět sladká a na mě až moc, ale v misce tahle pochutina vypadá nádherně.


Závěrem: výše zmíněné ukázky jsou jen malým zlomečkem toho, co lze najít v Japonsku, úplně jsem pominula mochi a různá želé se zatavenou sakurou uprostřed a další cukroví. Asi nejlepším místem na nákup cukroví a pochutin ze sakury je "nečekaně" Kyóto", kde kvete ten nejběžnější druh japonské sakury. Chystáme se tam, ale až koncem března, zatím ještě nekvete, protože se nás stále drží zima. Koncem března už bychom měli být na místě včas...Japonská jídla a pochutiny všeho druhu opravdu mají nádherné zdobení, nádherné vypracovaní a protože jsem kolem těchto pochutin celé dva roky chodila, bez toho abych ochutnala i třeba jen kousíček, tak jsem se rozhodla udělat výjimku a začít trošku více objevovat. Po ochutnání můžu s klidným svědomím říct, že "žranice" se nekoná a "užírat" ze zásob sakurových pochutin se bude jen velmi, velmi pozvolna...Takara
 


Komentáře

1 Akiyama Kara Akiyama Kara | Web | 9. března 2014 v 14:28 | Reagovat

Jé, všechno to vypadá skvěle. :3 Minulý rok jsem dostala od někoho 桜飴 a mohla jsem se po tom doslova utlouct, tak jsem zvědavá, kdo bude tak hodný letos. :D

2 Kaja Kamisama Kaja Kamisama | Web | 9. března 2014 v 22:13 | Reagovat

Pěkné, moc pěkné.
Nechceš někdy napsat článek o tom, jak tvůj manžel mluví česky? ;)

3 Takara Takara | Web | 10. března 2014 v 0:04 | Reagovat

[1]: Vypadá to skvěle...ale chuťové až na ty sakura chipsy mi to přišlo na jedno brdo...cukr, cukr, cukr...Kdyby náhodou nikdo hodný nebyl, tak dej vědět a my už ti něco pošlem :)

[2]: No já ho chudáka nechci "pomlouvat" když on umí akorát české "sprostoty" když se hádáme, tak no jede tako, bakayarou, konoyarou apod. a já jedu českou klasiku :D no a pak umí takové věci jako "počkej" nebo "proboha"- to se mu hrozně líbí a je v tom tak dobrej, že už tahle slova umí rozlišit třeba ve filmu, když se dívám na Vraždy v Midsomeru v češtině(nelíbí se mi originální hlas herce Johna Nettlese,  takže tady dávám přednost českému dabování)...tam je "proboha" celkem frekventované :D Jinak česky umí asi tak jako já rusky...pár slovíček jinak nic..

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. března 2014 v 20:18 | Reagovat

Díky za přiblížení díky obrázkům i skvělému popisu. :.-)

5 Naomi Arisugawa Naomi Arisugawa | Web | 13. března 2014 v 15:52 | Reagovat

Dala bych si :) . I když některé sladko-sladké věci jsou moc i na mě... Ale ty čokoládové sakury jsou fakt nádherné.

6 Takara Takara | Web | 14. března 2014 v 1:37 | Reagovat

[4]: Není zač, chuť bohužel nezprostředkuju, ale jsem milovník sladkého (na mé postavě je to vidět) a tak můžu říct, že tady chuť byla jako bych jedla samotný cukr...příliš sladké...i na mě...

[5]: Ty čokoládové sakury mě upoutaly na první pohled...opravdu sladko-sladké, takže chuťově, ač milovník čokolády, to nebyla taková sláva, ale vizuálně jsem si pochutnala maximálně :)A to právě ta vizuální stránka na japonské kuchyni se mi líbí, i když mi ve výsledku ne všechno chutná...:)za vizuálno 5 hvězdiček :D

7 herobrineinfo herobrineinfo | Web | 14. března 2014 v 6:59 | Reagovat

Ani som netušila, že v Japonsku sa zo sakurových kvetov vyrábajú sladkosti.

8 Takara Takara | Web | 14. března 2014 v 7:56 | Reagovat

[7]: Nejen ze sakurových květů, ale i ze švestkových a jiných květů :)...Japonsko je co se jídla týče zemí neomezených možností... :-D

9 valin valin | Web | 14. března 2014 v 13:20 | Reagovat

Tvůj blog je nesmírně zajímavý, budu se sem chodit vzdělávat v japonské kultuře... :-)  :-)

10 Takara Takara | Web | 14. března 2014 v 13:52 | Reagovat

[9]: To důrazně nedoporučuju...nejsem vyložený milovník Japonska ani Japanofil...dostala jsem se sem podivným řízením osudu a můj blog je čistě osobní...takže můžu mít pravdu, ale nemusím...protože každý člověk vnímá svět kolem jinak...Píšu prostě jak to vidím já...nepíšu příručku o Japonsku...to přenechám jiným... :-)

11 herobrineinfo herobrineinfo | Web | 15. března 2014 v 12:12 | Reagovat

V tom s tebou súhlasím.[8]:

12 Takara Takara | Web | 15. března 2014 v 13:51 | Reagovat

[11]: Japonci nemusejí jíst brouky ani červi, protože jedí spoustu jiných věcí, nad čím by se Evropan pozastavil... :-D

13 herobrineinfo herobrineinfo | Web | 15. března 2014 v 20:35 | Reagovat

Povedzme, najnovší trend v Japonsku = kolagénové jedlo.[12]:

14 Janča Janča | 16. března 2014 v 1:18 | Reagovat

a co je to moči Ivčo????? 8-O

15 Takara Takara | Web | 16. března 2014 v 2:48 | Reagovat

[13]: Přesně, žužu jídlo všech odstínů hnědé, bílé, šedé...apod...mé neoblíbené :D

[14]: Moči má různou barvu a tvar, nejběžnější je bílý bochánek plněný sladkou pastou z červených fazolí, kterým se v Japonsku říká Azuki a té pastě z Azuki se nazývá Anko. Mochi se vyrábí ze speciálního druhu rýže, který se nachá uvařit lépe řečeno rozvařit. Rozvařená hmota se dá do velkého hmoždíře, pak se vezmou palice a do té hmoty se tluče, tak dlouho až je z toho vláčné těsto. Vyrábění mochi je oblíbenou kratochvílí na festivalech. Je to poměrně náročné, ale jakmile máme těsto tak už je jen otázkou s čím to naservírujeme, zda budeme rýžové bochánky něčím plnit nebo je obalíme například v kinako, což je žlutý, sladký prášek se specifickou chutí podávaný se sirupem. Pokud nalezneš mochi na špejli, pak se jedná o takzvané dango, a o tom se rozepíšu v dalším článku. Snad jsem to trošku osvětlila...:)

16 Nekra Nekra | Web | 18. února 2015 v 19:05 | Reagovat

Ta sakurová čokoláda je opravdu čokoláda?
Připadá mi divné, že kdyby v ní bylo kakao, že by mohla mít tak světlou barvu.
Je to teda něco na způsob nečokoládové "bílé čokolády"?
Jinak ty kuličky ze vzorku 5 vypadají jako z malinkých korálků. Taky jsem si vyhledal, co je to mochi, takhle s ch to pro mne bylo pochopitelnější (pochopitelnější, že se má gůglit (a ne se blbě ptát), když o Japonsku nevím ani zbla).

Máš to tu pěkný, vzhled tvého blogu na mne působí decentně a vkusně. Tím jsi mne hodně překvapila, nemálo růžové na mne obvykle působí barbínkově nebo přeslazeně - tady se mi líbí, že to ve mne nevyvolává nepříjmené pocity z přerůžovenosti.

17 Takara Takara | Web | 19. února 2015 v 0:50 | Reagovat

[16]: Myslím, že ta sakurová čoko bude jak píšeš nějaká zpotvořenina na způsob bílé čoko...

Přiznám se bez mučení, že po přestěhování do Japonska jsem přestala používat český přepis pro japonská slova, která zmiňuji v článku, protože v Japonsku se používá anglická transkripce a Čechů kamarádů tu mám minimum a i oni většinou používají anglický přepis, takže místo cunami, píšu tsunami, místo moči, píšu mochi obojí je správně a ničemu to nevadí, jen v Japonsku se s českou transkripcí  nesetkáš, takže jsem si zvykla na tu anglickou (někdy třeba u slov (Honshuu) se dvěma "uu" napíšu "ú" nebo napíšu jen Honshu... to je pravda, takže pravidla pro přepis občas porušuju)apod.

Jinak co je to mochi, se u mě v článcích dočteš (tuším v březen nebo duben 2014)

Přiznám bez mučení, že růžovou nemám ráda, na "bárbí" styl už je mi trošku moc let :-D nicméně sakura kvete v barvách bílé nebo růžové, takže jsem se svým názvem blogu trošku limitovaná v barevnosti...navíc jsem blogovým designem naprosto nepolíbená, takže tohle je to nejlepší, co jsem schopná se svými chabými dovednostmi stvořit :-D...určitě se najdou lidi, kterým kombinace růžové a žluté nevyhovuje a blog zatratí dříve, než se začtou do mých naprosto "nebárbí" textů...o to více si cením čtenářů, kteří se začtou a takzvaně: "nesoudí knihu podle obalu" :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama