Běhací sushi aneb návštěva KaitenZushi

8. května 2014 v 15:10 | Takara |  Z japonské kuchyně
Kdo mě čte pravidelně, tak hádá správně, že pozvání do restaurace nabízející jediný sortiment jídla a to sushi, mě dostane do kolen a zaplaví mě vlna zoufalství. Ne správně, nejsem milovník sushi, i když pravda už jsem spoustu druhů sushi v minulosti ochutnala, protože jakmile se mi dostane jídlo před čumák, tak je mi blbé to nesníst, snad jen kdybych na talíři našla brouky, tak bych tuhle zásadu nedodržela. Každopádně pozvání na sushi, je pozvání, které mi neudělá příliš radosti.
Komplet fotodokumentace jednotlivých položek z menu je jako obvykle na rajčeti: http://takara.rajce.idnes.cz/KaitenZushi_duben_2014/


Proč nemám ráda sushi? Nejde ani tak o chuť jako spíše o pocit, že jídlo před chviličkou někde běhalo...prostě je to o čerstvosti. Samozřejmě milovníci sushi tento problém je, ale popravdě bych sushi v Čechách neriskovala, protože než se z ryby v zemi, která nemá moře, stane sushi, tak se ta cesta značně prodlouží, vyjímkou jsou bary s obřím "akvárkem", tam se ta čerstvost dodrží, ale v ostatních barech, kde se maso dováží, bych měla obavy, protože maso, které se neupravuje (pečením, smažením) už se může začít kazit. Ne nadarmo se říká, že v každé zemi je nejbezpečnější jíst místní jídlo, což můžu potvrdit. Před dvěma lety jsem si dala v Tokyu pizzu a následující den jsem strávila bojovou hrou : "najdi záchod dřív, než se po..." Ale trošku jsem odbočila. Trošku hodně. Prostě jsem klasický vařič, smažič, opékač...syrové maso (rybí, koňské a jiné) není nic pro mě, ale jak už jsem zmínila, pokud už to mám na talíři, tak to samozřejmě zbaštím ("co by za to děti v Africe daly!!!")


Můj manžel se mnou už druhý rok drží sushi půst, ale dneska už to prostě nevydržel a vytáhl mě na oběd a šli jsme do restaurace, ve které na pásu obíhají talířky se suši, salátem zabaleným v řase, dezerty a jiné. Takové restauraci se říká kaiten zushi (kaiten znamená rotující/obíhající a sushi víme ne? :) ) Nejprve se musíte nahlásit obsluze a vyjedete si lísteček s pořadovým číslem. Čekali jsme asi 5 minut, a pak jsme byli uvedeni ke stolu číslo 5. Stolů celkem tam bylo asi 20 a byly srovnané podél pásů (nebo kolejí), které tvořily ovál. Po oválu jezdily talířky s poklicemi a názvy sushi, protože sushi jako takové je pouze označení velké skupiny fresh jídla a má řadu druhů, která mají svá jména. Hned na úvod jsme dostali letáček, který čítal asi 30 až 40 druhů sushi. A ceny sushi byly a jsou velmi lidové (100yenů/20Kč za talířek, na kterém se nachází jedno až 3 kousky sushi, v závislosti na velikosti, čím menší, tím více kusů)


Sedli jsme si ke stolu a chvíli jsme pozorovali talířky a přemýšleli jsme, co si dáme. Dobrá zpráva pro mě byla, že na talířcích byly i různé druhy salátů zabalené v řase, různé typy závitků s řasami (norimaki, kyuurimaki atd.) pak typické sushi s ebi, sushi s tuňákem (to nesnáším), sushi s vejcem, sushi s krabem. Jídlo bylo na oko super a mě bavilo lovit talířky. Co se KaitenZushi týče, tak o chuť jde až v druhé řadě, je to hlavně zábava, pastva pro oči, ale díky pestré nabídce sushi jsem rozhodně neodcházela hladová. Vynechala jsem ebi a tuňáka, ale ochutnala jsem docela dobré rybí maso se sýrovou omáčkou. To mi docela jelo, pak jsem ochutnala sushi s vejcem (což nebyl žádný zázrak, pouze rýže na tom majolka a úplně nahoře na půlku rozkrojené vejce, ale vejce mi chutnají, takže jsem za něj byla ráda) Co jsem ochutnala, mám zadokumentované na fotografiích, takže se můžete pokochat, co jsem měla dobrého. Musím říct, že mi dneska v KaitenZushi chutnalo, asi jsem měla šťastnou ruku, protože opravdu nejsem milovníkem sushi.
Video z restaurace: http://youtu.be/RAxUmpX9TvU


Na poprvé jsme měla problém talířek vyndat z poklopu. Na poprvé se mi to nepovedlo a mě zůstalo v ruce držátko od poklopu (naštěstí bylo nasazovací), ale jinak dobrý trapas...Napodruhé už šlo vše jako na drátcích. Pití bylo v prášku a voda se točila přímo u stolu. Nápoj k sushi se nazývá matcha. Velmi populární při čajových obřadech, kdy se matcha šlehá metličkou, ale ne každý má tak dobré zápěstí, aby byl schopen nápoj vyšlehat, mě s mým karatistickým zápěstím to nešlo ani trošku. Tady jsme šlehat nemusely, za což jsem byla ráda. Po zkonzumování sushi se talířek hodí do úzkého otvoru ve stolu. Když hodíte svůj pátý talíř do šachty, pak se na obrazovce, která slouží k objednávání sushi, polévek a dezertů objeví losovací hra. Video: http://youtu.be/8qBFJKJIrp0



Manžel neuspěl, ale druhý pokus byl můj, takže jsem vyhrála přívěšek na mobil "ebisushi". Paráda, to je něco pro "milovníka sushi". No a náš poslední pokus v losovačce nevyšel. Znáte to štěstí ve hře, neštěstí v lásce...A náš poměr byl proher byl 2:1, což není tak hrozné.




Zmínila jsem obrazovky, na kterých si objednáváte jídlo. Takže jsou dvě cesty, jak jíst sushi v kaiten zushi: 1) lovíte si talířky a berete si z pásu, co se vám zrovna líbí, ale problém je, že na pásu nemusí být zrovna to, co chcete. 2) na obrazovce zadáte objednávku a to co jste si objednali vám přijede speciálním pásu (či kolejích), který jen nad bězným pásem, na kterém běhá zrovna vyráběný sortiment. Když objednávka dorazí spustí se alarm (docela hlasitý), který zastavíte tím, že jídlo si vezmete a zmáčknete tlačítko (jídlo dorazilo). Druhá možnost má ještě další výhodu: rozšířené menu o sushi z mletého masa, z vepřového masa, dezerty, polévky, krémy a jiné.




Celkem jsme zbaštili asi 15 druhů sushi. Vše co jsme objednali, jsme dávali napůl, jak máme ve zvyku, protože je to nejlevnější a nejefektivnější způsob, jak ochutnat co nejvíce druhů jídel a přiznám se, že v Japonsku jezení napůl s manželem praktikuji často "restaurace nerestaurace, kdykoli a kdekoli" Samozřejmě si dáváme bachy abychom nikoho nepohoršovali, takže když se "nikdo nedívá"... Najedli jsme se, vyhráli jsme (sice jen jednou, ale vyhráli) a odcházeli jsme spokojení. Musím říct, že návštěva KaitenZushi byla pro mě dobrá výzva.
Příště půjdu do KaitenZushi s větším nadšením! Takara
 


Komentáře

1 Joina Joina | Web | 9. května 2014 v 19:31 | Reagovat

Za ty léta co jsem o sushi slyšela, a měla jsem chuť ho ochutna, se stále nestalo a chuť už i trošku upadá.
Držet sushi půst a pak ses odhodlala? No téda. Docela tě obdivuji. Přiznám se když to vidím pěkně nazdobené, mám na to docela i tu chuť, i když nevím jaký pocit bych při tom měla.
Ještě k mému blogu ohledně té navstěvnosti. Je pravda, že jsem mívala i před 100 lidí, ale teď bohužel ne, právě nevím proč statistiky ukazůjí něco jiného normální návštěvnosti.

2 Takara Takara | Web | 10. května 2014 v 6:00 | Reagovat

[1]: Je pravda,že jsem před dvěma roky ochutnala sushi v Japanu, tenkrát to bylo sushi z místního su-pa- takže o čerstvosti, která je to nejdůležitější na sushi, se dá taky diskutovat. Ale poprvé jsem sushi ochutnala a pocity byly všelijaké, jen ne chutné...navíc jak jsme my Češi zvyklí všechno péct, vařit, smažit, tak pocit něčeho, co ještě ráno někde běhalo, byl na mě příliš fresh...Pak už jsem sushi dobrovolně nevyhledávala a manžel měl při společných večeřích utrum...odhodla jsem se až teď a spíše ze zvědavosti, protože mi přišlo, že KaitenZushi může být docela fajn...takže jsem šla po zábavě než po sushi...a v závěru jsem byla mile překvapena, protože za a) na meníčku nebyly pouze syrové ryby a za b) bylo to připravené tak, že to byla pastva pro oči a žaludek zapomněl, že syrové je vlastně "fuuuuuuuuuuuj" :-D  :-D  :-D Co se sushi ze su-pa- týče, tak to už nikdy více, ale kaitenzushi určitě za čas zase vyhledám... :-) Já mívám něco kolem 28 lidí, jakmile počet klesne na 20 vím, že je třeba napsat nový článek, protože aktuální už všichni, kdo sem chodí četli... :-)

3 Šárka Šárka | Web | 10. května 2014 v 8:42 | Reagovat

Jé, tohle "running sushi" prostě miluju. Chodímě na něj velice svátečně, třeba jednou za čtvrt roku, do Prahy blízko IP Pavlovy. Stojí to 200kč a pak sněz co můžeš :-D Mohla bych tam sedět pořád. Není tam sice takový výběr, jako je na tvých fotkách, ale mě osobně k životu stačí california sushi se sezamem nahoře. Ale taky tam jezdí pudinky, ovocné saláty na proložení, a co hlavně, tak strašně dobré dortíky. Minule jsem jich snědla daleko víc, než sushi :D. A to lovení talířků je taky sranda. Teda ale to s vajíčkem vypadá dobře...:)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. května 2014 v 13:19 | Reagovat

Tak to je opravdu zážitek. Zobat, co Tě napadne, ani ne draho, ještě u toho hrát. Velmi zajímavé prostředí. :-)

5 Naomi Arisugawa Naomi Arisugawa | Web | 10. května 2014 v 16:09 | Reagovat

Já jsem sushi v životě neměla a... snad ani nechci. Ono celkově maso zrovna moc nemusím a ještě syrové... Brrr... Ale nebudu ti to znechucovat, když ti tentokrát chutnalo. Ale zase to muselo být fakt zajímavé, lovit si to jídlo z pásu, hrát u toho ty hry a tak. :-)
Jo a jen tak mimochodem, když už jsem se jednou zmohla ke komentáři - na tvůj blog chodím pořád, ale nějak jsem ze čtení těch článků vyčerpaná a nechce se mi psát komentáře, ale... zkusím se na nějaký komentář alespoň občas zmoct :-) .

6 christiiinka christiiinka | Web | 10. května 2014 v 21:47 | Reagovat

Ta soutěž mě fakt pobavila :-D, nikdy jsem o ničem takovém neslyšela. Sushi jsem měla jednou, moc mi chutnalo, ale s tím pravým sushi tam u vás se to asi srovnat nedá, to jo :D

7 Kira Kira | E-mail | 11. května 2014 v 1:13 | Reagovat

Moc se mi líbí tvůj styl psaní a vyprávění, vždycky mě to pobaví (myšleno v nejlepším slova smyslu) :)
Taky nejsem zrovna milovník sushi, ale zase je pravda, že jsem zatím neměla žádné pořádně připravené, takže si nechávám zadní vrátka otevřená než definitivně prohlásím, že sushi ne :)

8 Takara Takara | Web | 11. května 2014 v 3:02 | Reagovat

[3]: Já jsem sushi ani nic asijského v Čechách nezkoušela...ty jo 200 a sněz kolik chceš je super, my platili co talířek, to 20 Kč a snědli jsme jich 15 celkem, takže to bylo 300Kč zhruba...záleží na kurzu...

[5]: Vůbec se neomlouvej, mám pocit, že jsem tvůj nick viděla už na svém předchozím blogu, takže je mi jasné, že když tě vidím i u nového blogu, znamená to, že patříš, k těm 20 lidem, kteří mi sem chodí pravidelně :) :) :)
Pro mě je sushi, kde je velký kus syrového masa taky "brrrrrrrrrr" v zájmu toho, že jsem chtěla napsat článek jsem to ochutnala a nebylo mi po tom zle, ale rozhodně vyhledávám sushi s menším kouskem syrové rybičky a tuňákové sushi rozhodné "ne děkuji"

[6]: Tak to jsem ráda :-) Ono se to dá srovnat, ale vtip je v čerstvosti, pokud ti rybu na sushi zabijou a pak naservírují, pak máš čerstvé sushi, které je tak opěvované v Japonsku, pokud rybička přicestuje z dálky v mrazáku, a s nějakou prodlevou, pak o čerstvosti nemůže být řeč...To je asi základní problém se sushi ve vnitrozemí a sushi v přímořské oblasti (ty jsou prostě blíž ke zdroji) v tom je asi jediný rozdíl, a pak asi i v sortimentu, který je v Japonsku širší než v Čechách....

[7]: Co se slohu týče, tak nejsem žádný talent a píšu, jak mi zobák narostl...Určitě si vrátka nech, já jsem se odhodlala po dvou letech a nebylo to vůbec špatné...samozřejmě uplyne zase nějaký čas, než pocítím potřebu jít na sushi, ale neříkám ne, a to je pozitivní... :-D

9 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 12. května 2014 v 0:04 | Reagovat

Prepanajana, narobila si mi ale chute! No aspon som spravil dnes "egli" v pivovom ceticku a gulas, ktory som este neserviroval, hoci bol "Den matiek" a prisli gratulanti. Na ten sa tesim, az bude dobre ulezany. Preco mam taky hlad?!?
(Pritom by som mal poriadne hadzovat...)

PS Egli neviem ani prelozit, je to taka ryba, ktora je dravec, mozno najskor nieco ako "ostříž", ak taka ryba v cestine existuje(?).

10 Takara Takara | Web | 12. května 2014 v 6:13 | Reagovat

[9]: Na přírodopis machr nejsem, ale pokud máme nějakou dravou rybu, pak si vybavuju jen štiku...Mrknu na to...co je Egli zač... :-D

11 Takara Takara | Web | 12. května 2014 v 6:14 | Reagovat

[10]: A propo Sushi vs Guláš...pak guláš jednoznačně vede :-D  :-D  :-D a sushi si můžou nechat :-D  :-D  :-D

12 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 12. května 2014 v 9:32 | Reagovat

[10]: Oficiálne je to "Flussbarsch", riečny Barsch, ale čo je zase barš?!? :D

13 Takara Takara | Web | 12. května 2014 v 10:38 | Reagovat

[12]:Děkuji pěkně za rozšíření obzorů, tahle ryba je prý v Čechách rozšířená a jedná se o rybu dravou. Je to ona? Okoun Říční http://cs.wikipedia.org/wiki/Okoun_%C5%99%C3%AD%C4%8Dn%C3%AD

14 DirtyFoxx DirtyFoxx | Web | 12. května 2014 v 19:50 | Reagovat

Konečne som ťa našla!! :D Ja som sa už zľakla, že čo sa s tebou stalo o.o som rada, že sa ti nič nestalo :) akoto, že si zmazala predošlý blog?

Ja po pravde nemám dobrý vzťah ku rybám a už vonkoncom nie ku sushi :D ale veľmi rada by som niekedy aspoň nakukla do sushi baru alebo do takého sushi baru kde sú teraz také vláčiky :D :D. Ale súhlasím s tvojím výrokom "každé zemi je nejbezpečnější jíst místní jídlo". Ja som jedla rámen na Slovensku a totálna katastrofa to bola.. strašne odporná chuť :D

15 Takara Takara | Web | 13. května 2014 v 0:15 | Reagovat

[14]: Jsem ráda, že mě našel další ze "starých" čtenářů...myslím tím z předchozího blogu...Na přelomu rodu došlo ke kompletní očistě, co se blogu týče, co se FB týče apod. Bylo to pod vlivem okolností. Na novém blogu stále píšu objektivně...milovnice Japonska ze mě stále není...ne ta s růžovými brýlemi, ale snažím se psát méně naštvaně...vztekání totiž moji situaci nezmění...takže jsem trošičku zase vyspěla :-) Jinak s těma místníma specialitama, to mám z vlastní zkušenosti. V Japonsku jsem si dala italskou pizzu a následující půlden jsem strávila bojovkou "najdi nejbližší záchod" Never more! :-D

16 TSal TSal | 13. května 2014 v 13:14 | Reagovat

Myslím, že zkažených syrových ryb se v ČR netřeba bát. Setkala jsem se zatím jen s konzervovaným tuňákem a uzeným lososem xD

17 Takara Takara | Web | 13. května 2014 v 15:03 | Reagovat

[16]: S tím můžu jen a jen souhlasit, tuňák v konzervě nikomu neublíží, tak maximálně se člověk může pořezat, pokud konzervu otevírá jako pako... :-D  :-D  :-D

18 Adéla Adéla | E-mail | Web | 30. května 2014 v 23:57 | Reagovat

Já mám teda sushi strašně ráda, ale nikdy jsme neměla s rybou nebo s nějakým masem (jsem vegetariánka). takže jsem vždy měla se zeleninou a strašně mi to chutnalo!Hlavně s wasabi.Ale hned je poznat, když je to koupené z obchodu a když jsem si to dávala v japonské restauraci :)

19 Takara Takara | Web | 31. května 2014 v 0:09 | Reagovat

[18]:Já když Daigo donese něco ze supermarketu, tak se toho ani netknu, protože čerstvost je půl zdraví...v případě ryb a mořských potvor...Otrava z ryb je jedna z nejnebezpečnějších...Ale u zeleniny, bych se asi nebála...Ty dáváš wasabi...já tak maximálně wasabi zmrzku, protože nemám ráda pálivá či hořká jídla...to se týká i indického kare, které je tedy hodně pálivé, přes pochoutky obsahující chili a nebo wasabi...měla jsem svého času velký problém i s česnekem...teď už dobrý...s věkem, zdá se, chutě se mění :-D

20 Adéla Adéla | E-mail | Web | 31. května 2014 v 9:48 | Reagovat

:D :D To jo..i mě se hodně změnily :-D Ale já mám naopak pálivá jídla hrozně ráda:D

21 Takara Takara | Web | 31. května 2014 v 12:44 | Reagovat

[20]: Pak je wasabi to pravé :-D

22 Skříteček2 Skříteček2 | Web | 3. června 2014 v 20:07 | Reagovat

Překvapilo mě, jak rychle talíře běhají, byla bych při chytání pěkně nervózní. :-D Tady se ze sushi dělá něco extra a je to dost drahé, nejlepší je, jak už tu bylo řečeno, si dát třeba za 200,- sněz co můžeš. Sushi jsem tedy ještě neměla a pořád váhám, zda si ho někdy dát, nevím, jestli by mi to chuntalo. Teď jsi mě popravdě i trochu odradila, ta představa zkažené ryby v sushi...

23 Takara Takara | Web | 3. června 2014 v 23:29 | Reagovat

[22]: Co se zkažené rybičky týče, tak je to prostě fakt, rybička přijede zmražená, pak nějakým nedopatřením rozmrzne, tak ji zase zmrazí a o problém je postaráno...jsme prostě ve vnitrozemí, takže se nedá nic dělat. Co se sushi restaurace týče, tak bych si vybírala ty, jejichž kuchaři jsou Japonci (ne Číňani apod.), ti nebudou chtít servírovat staré ryby apod. Číňani a další asijské národnosti prodají cokoli...

24 * * | 14. července 2014 v 23:21 | Reagovat

K suši bych jen doplnil pár věcí. Podstatou suši je rýže a ocet. Ryba tam být vůbec nemusí, klidně to může být jen se zeleninou. Stejně tak tam nemusí být řasa, ani to nemusí být zamotané. Některé druhy suši vypadají na pohled jak mísa rizota (např. temakizushi).
Čeští šéfkuchaři, kteří se prohlašují za odborníky na sushi tohle běžně netuší a myslí si, že suši je rýže, ryba, nori a zamotá se to.

Naopak ne každá syrová ryba je sushi - jak tam není ocet, tak to sushi není. Např. sashimi je jen ryba.

25 Takara Takara | Web | 15. července 2014 v 1:19 | Reagovat

[24]: Pravda, tenhle fakt jsem v textu nezmínila, protože mi na blog chodí asi cca 24 lidí, většinu znám i jménem, takže jsem si jistá, že co je sushi vědí moc dobře :)...Co se týče info, z čeho všeho se dělá sushi, tato informace je obsažená ve fotografii s menu-takže jsem ji v textu nezmínila, (každopádně, až se pustím do výroby vlastního sushi, toto info určitě zmínim...do článku "o sushi" se pustím, až po absolvování kuchařského kurzu...), kde jsou například norimaki obsahující kyuuri tzv. kyuurimaki (spodní řádek 6. zleva)takže opět máte samozřejmě pravdu :) :) Každopádně je z vašich příspěvků vidět, že se vyznáte...(můj soukromý typ je: studium Japanologie, cestovatel...) :-D

26 reawashi reawashi | E-mail | Web | 18. června 2015 v 16:49 | Reagovat

Konečně jsem našla blog, ve kterém se píše o Japonsku! Hned si tě dám do oblíbených a tohle byl super článek..:) Už sem o takových sushi prodejnách slyšela a jelikož sem milovník sushi, tak by bylo super tam někdy zajít :) A jak se platilo? :D

27 katryny katryny | 18. června 2015 v 22:24 | Reagovat

V loňském roce jsem měla možnost ochutnat v USA v Japonské restauraci několik druhů sushi, a musím říct, že mě to teda neoslovilo. Kousek je fajn, ale najíst se toho? To teda fakt nedávám :) Takže bod pro tebe, že jsi to všechno zvládla :))

28 Takara Takara | Web | 19. června 2015 v 4:28 | Reagovat

[26]: Děkuju, jsem ráda, že se Blog líbí. Platí se to u kasy a je to podle počtu talířů, ale věci ze speciální nabídky, které se objednávají u stolů přes počítač, takže tam je jiná cena...

[27]: mno, musím říct že po porodu se mi změnily chutě a v současné době do sebe sushi nedostanu. Byli jsme v kaiten zushi 2týdny zpátky a byla jsem tam na salátech a dezertu... :-D

29 CaseyElusa CaseyElusa | E-mail | Web | 7. září 2017 v 20:52 | Reagovat

<a href=https://www.viagrapascherfr.com/>Show more>>></a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama