Z japonské kuchyně "bentō" お弁当

26. dubna 2015 v 1:08 | Takara |  Z japonské kuchyně
Po delší době něco z japonské kuchyně. Ne že bych snad od loňska doma nevařila (jíst se musí), ale nějak jsem nechytla tu správnou slinu na napsání článků o jídle. Dost možná to bude tím, že posledních 9 měsíců pro mě dostalo jídlo nový význam: jídlo=nežer=přibíráš moc=přes 80kg nesmíš atd. No a pravidelné seřváčky v poradně pro nastávající maminky mé "lásce" k jídlu moc neprospívají. Sobě tedy nevyvařuji a vařím jen svému manželovi. Co se týče ženy v domácnosti (aktuálně po dobu těhotenství, protože těhotné na postu učitelek nevydrží dlouho, i když by rády, nikdo se jich neptá a jsou poslány domů, ať jsou se svým těhotenstvím obtěžují doma...jsem doma už 9. měsíc a budu doma ještě tak rok a půl, pak jdu do práce :-) ) Nicméně jako žena v domácnosti mám jisté povinnosti, které teď trošku zanedbávám a jednou z nich je výroba obědu v krabičce manželovi do práce. Ne, že by to vyžadoval, ale nemám moc příležitostí dát mu najevo, jak mi na něm záleží, když doma věčně není. Takže jsem se rozhodla, že vás seznámím s jednou z mnoha možností, jak vyrobit o bentou.


O bentou nebo bentou aneb oběd v krabičkách je pro Japonsko typický. S o bentou se začíná už od školky. Děti si o bentou buď nosí z domova, kdy maminka s láskou připravuje jejich oběd. A popravdě se maminky předhánějí kdo vytvoří krásnější o bentou pro své dítko. Problém, je že tahle soutěž nikdy nekončí. Jako učitelka v mš jsem měla možnost vidět opravdu nádherné o bentou a problém spočívá v tom, že třeba o bentou s Medvídkem Pú, který měla v pondělí Hana-chan chtějí všichni po maminkách na úterý do školy. Těmto tématickým o bentou se říká キャラクター弁当 kyarakutá bento. Dnes vás s jedním takovým pokusem seznámím. :-)


Řada školek má firmu, která vyrábí a rozváží po školkách o bentou a zde problém není, protože všichni mají to samé. Nicméně problém vidím ve velikosti těchto o bentou, protože pro jednoleté dítě je porce stejná jako pro předškoláka a v některých školkách nutí děti sníst o bentou celé, bez rozdílu věku (měla jsem možnost vidět a i uklízet následky, po narvání jednoleťáka o bentem a jsem proti této praxi...) O bentou se podává ve školkách většinou studený (přivezou ho teplý, ale než se k němu dítě dostane, tak už je studený) v soukromých školkách tyto bentou ohřívají v mikrovlnce. V některých školkách mají kuchyň, kde dětem vaří, takže pokud vám jde o teplý oběd vašich svišťů je dobré se ve školce zeptat, zda obědy vaří nebo dovážejí (tip pro rodiče s dětmi, žijící v Japonsku)


Ale nezapomíná se ani na tatínky. Pokud nemají teplý oběd ve firmě, nebo se nechodí najíst do restaurace, nebo si o bentou nekoupí v blízkém conbini store, pak je na mamince, aby o bentou pro tatínka připravila. Často se na přípravě o bentou podílejí i děti (pokud jsou větší), takže je to společná práce, "aby měl tatínek radost". Pro vyvážené o bentou platí, že musíte použít 5 základních barev tzv.go shoku 五色: bílou, černou, červenou, zelenou a žlutou. Poměry barev v o bentu nejsou stejné. Bílá je jasná, ta je pro rýži, ale s černou je to už horší, ta by mohla zamotat hlavu. Co z potravin je černé, kromě těch které se při vařícím/smažícím/pečícím procesu povedlo spálit? Jako příklad můžu uvést: černá sezamová semínka nebo hijiki což je druh mořské řasy rostoucí při pobřeží, často se o ní píše jako o hnědé, ale s mým vnímáním barev mi přijde opravdu jako černá. Dále je zde pravidlo, že větší část o bentou by měla být tzv. "na slano" a menší část "na sladko".

Základní typy domácích bentou
-dělení nezahrnuje bentou z "conbiny", nebo profesionálně vyráběné o bentou
- a určitě bychom je mohli dělit do více skupin a podskupin a mohli bychom tam zařadit sezónní bentou nebo bentou s dopravními prostředky, takže berte tohle dělení s rezervou, jako dělení podle Takary :-)

1) klasický bentou
-obsahuje např. nějaké to maso (rybu, kuřečí kousky apod.) salát může být i bramborový, tamagoyaki, párek, rajče, dýni na sladko, rýži, řasu nori...Na výrobu klasických o bentou, používám knihu Mainichi o bentou volně přeloženo o bento na každý den. Snahou při tvorbě o bentou je vytvořit každý den něco originálního. Nicméně buďme upřímní, někdy na to není prostě čas...:-) Ukáži vám pár svých výtvorů.


2) kyarakutá bentou aneb tématické bentou
- ty bývají určené spíše dětem a slouží mimojiné jako motivace, k snězení něčeho, co by v běžné formě dítě pozřít nechtělo. Mezi dětmi jsou populární Pokemoni, Doraemon, Disney postavičky a charaktery z japonských pohádek či Ghibli filmů :-) Ty najdete na youtube a stačí, když zadáte do vyhledávače pouze: キャラクター弁当 vyjede vám kotel nápadů i s recepty, takže přípravu takového bentou zvládnou i naprostí začátečníci. Nevýhodou tohoto druhu bentou je fakt, že nad ním strávít spoustu času a výsledek nemusí vždy odpovídat představě. Zde jsem se pokusila o "Totoro bentou"



3) O hanami bentou
o bentou určené pro čas Hanami (obdivování sakurových či jiných květů) Je to o bentou, které si nachystáte, když jdete s přáteli obdivovat rozkvetlé sakury a k popíjení nějakého lehce alkoholického nápoje či piva si poobědváte, pod rozkvetlými sakurami v parku. Oproti běžnému o bentou v o hanami bentou najdete vyloženě motivy sakury, kdy přijdou ke slovu různé typy vykrajovátek, špachtliček apod. Vyznačují se opravdu precizností a podle mě je to jeden z nejobtížnějších typů o bentou vůbec (já na tu preciznost moc nejsem, takže jsem se o ně nepokoušela, možná v budoucnu...)




Než začneme přemýšlet o tom, co do krabičky dáme, měli bychom se kouknout, jakou krabičku vlastně k dispozici máme. U nás doma máme dvě: 1. jednodílná, kdy do poloviny krabičky dáme rýži a do ruhé poloviny krabičky salát, smažené kuře atd. 2. krabička je dvoupatrová a tedy je nutné přemýšlet, zda se klasicky velké onigiri do té krabičky vejde nebo ne.

Dále zvolíme typ o benta, o který se chceme pokusit. Musíme počítat s určitou časovou rezervou, protože pokud nechcete připravovat o bentou večer a chcete vyrobit čerstvý ráno, pak si budete muset trošku přivstat. Některé suroviny do o benta se prodávají už na porce a stačí je dát do mikrovlky. Jiné se musí nakrájet, uvařit či osmažit. V případě bramborového salátu platí, že ten domácí je lepší přes noc nechat odležet v lednici.


Podle typu o benta zvolíme suroviny, které budeme do krabičky dávat. U tématických bentou je to snadné, protože postupujete podle návodu a pokud nemáte kuchařku v podobě "mainichi no o bentou" a rozhodnete se tvořit "z hlavy" tak směle do toho, ale pamatujte na pravidlo "vyváženého o bentou" tzn. pravidlo 5 barev. Variant jak splnit pravidlo o 5 barvách je nepřeberné množství, tzn. nikdo nemá patent na jediné správné o bentou, proto berte moje snahy o vytvoření o benta jako jednu z miliónu možností, jak se to dá udělat. Inspiraci chcete-li.

Jak jsem vyřešila pravidlo o 5 barvách já?
bílá: rýže, někdy nějaký ten těstovinový salát s majolkou a vajíčko
černá: sezamová semínka
zelená: zelí, řasa nori, okurka,
žlutá: dýně, vajíčko-žloutek, banán, vaječná omeleta, občas některé tvary kuřecích kousků jsou žluté
červená: rajče, jahoda, červené jablko a taky tu prodávají speciální červené párky (ty se hodí, když chcete vyrobi kraba z párku...)

Pravidlo o 5ti barvách znamená, že tyto barvy tam prostě musejí být, ale to určitě neznamená, že byste nemohli dát do o benta mrkev, nebo čínské zelí. Další barvy v obentu mohou být, ale nezapomeňte na základních 5. Jsou samozřejmě Japonci, kteří pravidlo 5 neřeší nebo neznají pro příklad nemusím chodit nikam daleko, takže žádný stres :-)

 


Komentáře

1 Čerf Čerf | E-mail | Web | 26. dubna 2015 v 10:08 | Reagovat

Myslel jsem si, že na skládání bento krabiček bude taky nějaká "metodika", tak díky za její představení :-). Krabičky byly v Japonsku mou občasnou večeří, zkusil jsem různé varianty, ale o pěti barvách jsem neměl ani tušení. No a ty tvoje vypadají moc pěkně!

2 Louvalou Louvalou | 26. dubna 2015 v 11:13 | Reagovat

Na bentou mě vždycky zajímala jedna věc. Jestli tomu dobře rozumím, tak ta krabička se během dne (v práci, ve škole) nedává do lednice? Když ale čerstvě uvařenou rýži nechám několik hodin chladnout v pokojové teplotě, tak se zkazí (divně zhořkne). Jak se tohle řeší?

3 Nekra Nekra | Web | 26. dubna 2015 v 12:47 | Reagovat

Článek mne překvapil, že bentou nebo o bentou není vlastně nějaký konkrétní pokrm, a hlavní myšlenkou je "použijte do jídla suroviny těchhle pěti barev a pak jídlo naaranžujte do krabičky". Čímž se to od jídla v krabičce, co znám, liší požadavkem na ty barvy a výrazně vyšší mírou estetického zpracování :).
A taky mne překvapilo, že v Japonsku jsou vícepatrové krabičky, ale vysvětlují ty fotky výše, kde jsem si říkal, že když část jídla je v krabičce a část ve víčku, tak se to při zavření smíchá a bude rázem po vytvořených naaranžovaných motivech.

4 Majklice†Světice Majklice†Světice | Web | 26. dubna 2015 v 13:43 | Reagovat

Na tohle jsem narazila v Praze v restauraci, tak někdy zkusím. Kyarabeny se mi vždycky hrozně líbily, ale nechtělo by se mi trápit ani s tím obyčejným :D Jednou jsem si takové zkusila udělat do školy, ale moc se to nevyvedlo. Jinak ten Totoro vypadá dobře :D

5 dead-cutie dead-cutie | Web | 26. dubna 2015 v 15:47 | Reagovat

Miluji bentó! Je to takové roztomilé, i z jídla se udělá něco krásného.

6 Rogue Rogue | Web | 28. dubna 2015 v 0:40 | Reagovat

Oh :D Odvažuju se říct, že vařím ráda, ale na tohle bych nejspíš neměla nervy.

7 * * | 28. dubna 2015 v 17:02 | Reagovat

Bentó z konbini jsou stejně hnusná, jak čeké bagety z benzínky plné majonézy, co vydrží "čerstvé" a stejně "chutné" 14 dní. Jíst to dlouhodobě je nezdravé a dobré tak na zkažení žaludku. Lepší jsou čerstvá prodávaná na stáncích přímo v ulicích v době objěda, ale to není zas tak běžné.

Naopak domácí bentou je zdravé a chutné.
Nevím, kolik lidí se řídí tím pravidlem barev, ale je žádoucí, aby bentou bylo pestré.

[3]:asi nejběžnější patrové krabičky na bentou vypadají tak, že spodní má víčko, na které stojí vrchní, ta má dvě víčka a mezi nimi krátké hůlky. Takže se nic nepomíchá.

8 Sayuri Sayuri | Web | 30. dubna 2015 v 17:18 | Reagovat

Tak toto som vždy videla v anime alebo doramách a nekutočne ma to fascinovalo. Neviem ale príde mi to sympatické a zlaté aj ked predbehacia hra mamičiek či detí mi príde trochu moc. Ale musím uznať, že aranžovať a pripravovať to vedia skvele! :)

9 Takara Takara | Web | 1. června 2015 v 13:23 | Reagovat

[1]: ber to jako základ, mám se ještě co učit :-)

[2]: do lednice se to nedává, ale dovnitř tašky se dávají icepacky. Japonská rýže nějakou dobu v suihanki (ta mašinka na vaření rýže) vydrží, takže s hořknutím asi problém nemají, nebo jsem ho nezaznamenala...

[3]: nene, mají to vymakané :-) takže ke smíchání nedochází...:-)

[4]: je to pracné, takže se to v Japonsku bere tak, že výrobou benta projevuješ lásku tomu, pro koho je bento vyrobeno.

[5]: sem tam určitě, denně se z toho stává rutina a pokud neholduješ vstávání v 5 ráno, abys to stihla, pak tě nadšení rychle opustí... :-D

[6]: taky je nemám :-D ale manželovi vyrábím každý den ten nejjednodušší typ :-) speciální jen ke speciální příležitosti

[7]: tím pravidlem se budou řídit všichni, kdo ho znají... ;-)

[8]: rozhodně, chce to čas, chuť a velkou dávku kreativity...

10 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 18. června 2015 v 18:11 | Reagovat

Moc zajímavé a hezké papání pro drahou polovičku a pro děti

11 Lucka Lucka | 24. února 2016 v 21:37 | Reagovat

U českých kendistů oblíbená věc. Jenom ty kluky musím naučit, že si tam mají dávat i něco jiného než jen japonskou rýži a Kikkomana (sójovka) :-D

12 A A | 10. března 2016 v 23:08 | Reagovat

Uznávám, že je komentář dost pozdní, ale zajímalo by mě, kolik druhů benta existuje? Viděla jsem nějaké s 2D obrazy, pak ty 3D dětské, obyčejné, díky za hanami tématické (zkusím ho :)) a existují ještě nějaké další typy benta?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama