Okuizome お食い初め

5. července 2015 v 4:17 | Takara |  Místní zajímavosti
Dnes jsem tu s jedním aktuálním článkem z našeho rodinného života. Okuizome. Materiály k tomuto článku jsem musela poprvé vyhledávat a to z důvodu složitosti zvyku, takže tento článek má teoretický charakter, kterým se liší od 99% článků na blogu, protože si zakládám na tom, že píšu jen o tom, co jsem zažila a do určité míry pochopila. Okuizome je výjimkou, protože k Okuizome, zvláště jak se to slaví a co všechno je potřeba, vypadá celkem složitě, a proto i Japonci si o Okuizome musejí info vyhledat a jsou rodiny, kde se neřeší raději vůbec.

V Japonsku se slaví kde co, a tak se není ani čemu divit, že se slaví i "přechod z tekuté stravy na pevnou u malých Japonců" jinými slovy se symbolicky slaví doba, kdy malé dítě začíná jíst. Zpravidla se slaví v období mezi 100-120 dní od porodu. Zvyky Okuizome jsou velmi složité, a tak i já jsem začala hledat, co a jak až jsem narazila na celkem přehledné webovky, jako jsou tyto, které jsem doporučila manželovi, přece jen je to Japonec a já nejsem do japonských zvyků až tak hrrr, protože to máme rozdělené, já české zvyky a manžel zvyky japonské:



První věcí je, co se dává "jíst" tedy menu. A to je následující:
1) ryba Pražma... 鯛
- červená ryba je symbolem jednoho ze sedmi Šťastných Bohů zvaného Ebisu. Ebisu je patronem rybolovu, ale i patronem Dětí, proto ryba na menu nesmí za žádnou cenu chybět.
2) Červená rýže tzv. SekiHan 赤飯
- slavnostní rýže doplněná o červené fazole, kterou se uplácí zlí duchové a funguje jako amulet.
3) Polévka tzv. Osuimono お吸い物
- pro získání síly
4) vařená zelenina tzv. Nimono 煮物
-vařená sezónní zelenina, ředkvička, mrkev, houby shitake, dýně, vše nakrájeno do šestiúhelníků, které mají představovat krunýř želvy
5) nakládaná sezónní zelenina tzv. Kounomono 香の物
6) malý kulatý kamínek tzv. ha katame no ishi 歯固めの石
- ten dostáváte při omiyamairi viz:
Při jídle se na ten kamínek hůlkami ťuká. Důvod, proč je ten kamínek součástí Okuizome, protože se doufá, že dítě bude mít velmi silné a zdravé zuby.

Je zde pravidlo, jakým způsobem se set jí: "rýže-polévka-rýže- ryba-rýže" a to celé 3krát opakovat, po provedení jednoho kolečka se dvakrát ťukne hůlkami na ten kamínek z chrámu.


Celé menu naleznete zde: https://okuizome.jp/menu/

Misky, ve kterých se menu servíruje, mají různou barvu pro dívky i pro chlapce. Pro chlapce jsou celé červené a pro dívky je celý set zvenku černý a uvnitř červený. https://okuizome.jp/dish/

Dále slavnostní Hůlky tzv. Iwaihashi, zde je spousta pravidel, jak mají takové hůlky vypadat nejdůležitější je, že mají dvojité konce, ale pravidel pro ně je tolik, že my osobně jsme se na to vykvajzli. Fota pro představu: https://okuizome.jp/iwaibashi/

Cena celého setu je 10800 yenů a na české to vyjde zhruba na 2000.

Ač jsou všeobecně Japonci známí tím, že znají své tradice do podrobna a lpí na nich, tak musím říct, že spousta Japonců včetně mého manžela tradice do detailů nezná, někteří se ani nenamáhají si info vyhledávat (jako můj manžel) a dělají si Okuizome po svém. Což byl i náš případ, protože jsem nechala Okuizome na manžela, zažila jsem jen demoverzi, a tak jsem se rozhodla, že bude třeba repete i třeba se zpožděním, protože když už něco dělám, tak to chci dělat pořádně :-) jinak je lepší nedělat to vůbec. V tomhle slevit nemůžu. Takara
 


Komentáře

1 Ell-e Ell-e | E-mail | Web | 7. července 2015 v 17:31 | Reagovat

No ty bláho. :D Tak tohle mě už ale rozesmálo.

2 Takara Takara | Web | 8. července 2015 v 4:34 | Reagovat

[1]: jo kdybys viděla provedení O kuizome v podání manžela tak by ses smála ještě víc, protože nedodržel skoro nic. Akorát rybu měl správně. Hůlky? Běžné. Menu? obalované kuře, ryba, zelenina syrová (rajče, zelí atd.) misky? ehm, co dům dal. Místo ťukání na kamínek ho dal malýmu rovnou ožužlat (štěstí, že byl čistý) :-D no prostě mazec...ani jsem nemohla dát fotky na FB, jak jsem se styděla (a stydím nadále) :-D

3 Ell-e Ell-e | E-mail | Web | 8. července 2015 v 10:52 | Reagovat

[2]: No, tak z toho máte upravenou tradici podomácku holt. :D

4 Takara Takara | Web | 9. července 2015 v 9:53 | Reagovat

[3]: to jo no, když ale já nechci vypadat jako blbec-gaijin...když už mám vypadat jako blbec, tak at´ je to mojí zásluhou... :-D

5 Наташа Наташа | 9. července 2015 v 15:52 | Reagovat

:D oni slaví fakt úplně všechno... tohle mi přijde už trochu hardcore :D Co jsem tak pozorovala v Česku, tak tady se to bere akorát z hlediska, že z těch malých vcelku nevinných bobečků v plínkách se s přechodem na pevnou stravu stávají opravdové zbraně hromadného ničení :D takže vlastně není moc co slavit :D

6 Takara Takara | Web | 22. července 2015 v 16:32 | Reagovat

[5]: to je pravda...taky bych ráda chvilku klidu, jenže mi to nedá, jsou to věci, které s chci naučit....takže nemám na výběr... :D

7 MarcoF MarcoF | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 11:34 | Reagovat

Přidal jsem svůj blog do oblíbených

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama