Sklizeň sladkých brambor (satsumaimo)

10. listopadu 2016 v 9:05 | Takara |  Z japonské kuchyně
A je tu listopad obvyklá nostalgie podzimu je pryč. Střídají se teplé a slunečné dny s těmi mrazivými a chladnými. Listí se barí do žluta, červena a okrova, zkrátka podzim jak má být. Podzim v Japonsku je krásný. Momiji (koyou) to je prostě nádhera a tak není divu, že v Japonsku začala turistická sezóna.


Ale kromě listí je tady řada věcí, které se dají sníst, začala sezóna Kaki ale taky mikan (mandarince podobná odrůda citrusu) no a taky se sklízí sladké brambory. Jde o akci jako se dělá na vesnici, když se sklízí brambory, tak se samozřejmě i u pole pečou a jedí a přesně taková aktivita je vhodná pro děti. Děti z naší školku od 2 let výše vyjely ze školky na okraj města, kde bylo pole a sladké brambory.


Vyjely vyzbrojeny dlouhými ponožkami, které si oblékly přes boty a kalhoty, aby neměly hlínu až na zádech. Cestovalo se hromadnou dopravou, takže bylo záhodno nenastupovat do autobusu jako čuně. :-) Dále rukavice, protože tahání sladkých brambor není nic snadného. Satsumaimo (psáno katakanou) Povijnice batátová má celkem silné kořeny, takže občas tahání sladkých brambor připomíná pohádku O Řepě.

Receptů na zpracování sladkých brambor je řada, mým nejoblíbenějším je tento:

Daigakuimo - jedná se o desert

sladká brambora
cukr
olej
sojová omáčka
sezamová semínka

1) u brambory uřízneme konce, pak bramboru rozpůlíme a poloviny pokrájíme diagonálně, ale tak, že otáčíme polovinou brambory a získáme tím zvláštní patvar, který ale vypadá zajímavě...:-)


2) Nakrájené brambory dáme na 10 minut odpočinou do vody



3) na pánev nalijeme olej a přidáme cukr, na tom brambory podusíme, pak opečme z každé strany po 2 minutách, nakonec necháme dusit asi minutu.


4) Ujistíme se, že jsou brambory měkké, a pak přidáme sojovou omáčku


5) Nakonec už jen nandáme na talíř a posypeme je sezamovými semínky, ta jsem neměla, takže hotovo na 90% :-)

Dobrou chuť! Takara
 


Komentáře

1 Čerf Čerf | E-mail | Web | 10. listopadu 2016 v 22:16 | Reagovat

Skvělé! Já byl na bramborové brigádě až na gymplu, v Japonsku to frčí už od školky. Není divu, že před námi mají Japonci náskok! :-).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama